Oekraïne-Rusland updates: ‘Referendums’ om Oekraïens grondgebied te annexeren beginnen | TNZT | 23.09.2022

0
6

Zogenaamde referenda die eerder deze week werden aangekondigd over de vraag of door Rusland bezette Oekraïense regio’s formeel door Rusland moeten worden geannexeerd, zijn vrijdag van start gegaan.

Tegen de achtergrond van de aanhoudende gevechten werden peilingen gehouden in de door Rusland bezette gebieden van de regio’s Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja in het oosten en zuidoosten van Oekraïne.

In een video op zijn Telegram-kanaal noemde de separatistische leider Denis Pushilin van de zelfverklaarde “Volksrepubliek Donetsk” de annexatiestemmen “doorslaggevend” en een “doorbraak naar een nieuwe realiteit”.

De door het Kremlin georkestreerde stemmingen, die door Oekraïne en het Westen alom als een “schijnvertoning” zijn bestempeld, zullen tot dinsdag over 5 dagen plaatsvinden.

Russische persbureaus meldden dat de opkomst op de eerste dag varieerde tussen 15% en 24%, afhankelijk van de regio: 15% in Cherson, 20% in Zaporizja, 22% in Luhansk en 24% in Donetsk.

Mensen die in de bezette gebieden wonen, wordt gevraagd of ze willen dat hun regio bij Rusland hoort. De uitkomst zal vrijwel zeker in de richting van Moskou gaan en Rusland het voorwendsel geven te beweren dat pogingen van Oekraïense troepen om de controle terug te krijgen aanvallen op Rusland zelf zijn.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat Moskou van plan is de bezette regio’s snel op te nemen in de Russische Federatie, in afwachting van de uitslag van de stemming, meldde het Russische persbureau Interfax.

Op de vraag hoe lang het erkenningsproces zou duren, zei Peskov dat hij “ervan overtuigd was dat het snel genoeg zal zijn”.

De zogenaamde referenda volgen op het bevel van president Vladimir Poetin voor een gedeeltelijke militaire mobilisatie, die maar liefst 300.000 Russische dienstplichtigen zou kunnen toevoegen aan de strijd in Oekraïne.

Hier is een overzicht van ander nieuws in of over de oorlog in Oekraïne op 23 september.

G7 zal nooit ‘schijn’ referenda in Oekraïne erkennen

Leiders van de Groep van Zeven (G7) veroordeelden de zogenaamde referenda in de door Rusland bezette Oekraïense regio’s krachtig.

Volgens de verklaring van de G7 probeert Rusland een vals voorwendsel te creëren om de status van Oekraïens soeverein grondgebied te veranderen.

“Deze acties zijn duidelijk in strijd met het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht en gaan lijnrecht in tegen de rechtsstaat tussen naties”, aldus de verklaring.

De G7 voegde eraan toe dat de uitslag van de referenda geen rechtsgevolg of legitimiteit zal hebben.

“We zullen deze referenda, die een “stap in de richting van Russische annexatie” lijken te zijn, nooit erkennen en we zullen nooit “een vermeende annexatie erkennen als die plaatsvindt”, aldus de verklaring.

De G7 riep ook alle landen op om deze “schijn” referenda “ondubbelzinnig te verwerpen” als “de poging van Rusland om valse dekmantel te geven aan zijn schendingen van het internationaal recht”.

In de verklaring staat dat de G7 klaar is om verdere economische kosten op te leggen aan Rusland, evenals aan individuen en entiteiten die politieke of economische steun verlenen aan de illegale pogingen van Rusland om de status van Oekraïens grondgebied te veranderen.

See also  US pledges long-term cooperation with Pacific islands amid concerns over China

Ondertussen zeiden de VS ook bereid te zijn om samen met bondgenoten extra economische kosten op te leggen aan Rusland als Moskou doorgaat met de annexatie van Oekraïne.

Sham referenda een ‘Russische truc’, zegt de voormalige Oekraïense president Poroshenko

De voormalige Oekraïense president Petro Poroshenko vertelde TNZT dat de zogenaamde referenda een “Russische truc” waren om de aanwezigheid van Russische troepen in bezette gebieden in Oekraïne te legitimeren.

Poroshenko zei dat de annexatiestemming “absoluut geen” referendum was, en voegde eraan toe dat het logistiek onmogelijk was om in zo’n korte tijd een echt referendum te organiseren. De voormalige president van Oekraïne tussen 2014 en 2019 zei dat de Russische president Vladimir Poetin “chantage van een nucleaire aanval” uitvoerde.

Hij voegde eraan toe dat hij er zeker van is dat het Oekraïense constitutionele hof het referendum ongrondwettelijk zal verklaren, net zoals het geval was onder zijn presidentschap, toen Rusland een stemming organiseerde over de annexatie van de Krim.

EU’s Michel roept op tot schorsing van Rusland uit VN-Veiligheidsraad

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei dat Rusland moet worden geschorst voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

“Als een permanent lid van de Veiligheidsraad een niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde oorlog lanceert, een oorlog die wordt veroordeeld door de Algemene Vergadering, zou de schorsing van dat lid uit de Veiligheidsraad naar mijn mening automatisch moeten zijn”, zei Michel, verwijzend naar de Russische oorlog. op Oekraïne.

“Het gebruik van het vetorecht zou een uitzondering moeten zijn, maar het is, we hebben het gezien, de regel geworden. Een hervorming is nodig en dringend”, zei Michel in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad – China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland – hebben een vetorecht op resoluties.

Oekraïne ontneemt Iraanse ambassadeur van accreditatie vanwege drones

Oekraïne, verwijzend naar de inzet van door Iran geleverde drones door Rusland, besloot de Iraanse ambassadeur van accreditatie te ontnemen, evenals het aantal diplomatieke personeel van de Iraanse ambassade in Kiev aanzienlijk te verminderen, zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het ministerie zei ook dat het besluit van Iran om wapens aan Rusland te leveren in tegenspraak is met het verklaarde neutrale standpunt van Teheran en dat het een onvriendelijke daad was die de bilaterale betrekkingen een zware slag toebracht.

Volgens Oekraïense functionarissen is vrijdag een burger gedood tijdens een Russische aanval met drones van Iraanse makelij op de zuidelijke havenstad Odessa.

De luchtverdediging van Oekraïne schoot ook verschillende door Iran gemaakte drones neer, waaronder “Mohajer-6”, het laatste type voor het eerst sinds het uitbreken van het conflict, zei het Oekraïense leger in een verklaring.

Geen nucleaire dreiging, zegt Russische viceminister van Buitenlandse Zaken

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zei vrijdag dat Moskou “niemand bedreigt met kernwapens”.

“De criteria voor het gebruik ervan staan ​​beschreven in de Russische militaire doctrine”, voegde hij eraan toe.

Russische functionarissen, waaronder ex-president Dmitry Medvedev, hebben gezegd dat als Oekraïense regio’s door Rusland worden geannexeerd, elke aanval op hen door Oekraïense troepen als een aanval op Rusland wordt beschouwd.

See also  Former adviser sees influence of Chinese President Xi Jinping in Putin's recent decisions | TNZT | 24.09.2022

Volgens de Russische nucleaire doctrine zou dit het gebruik van kernwapens kunnen toestaan ​​als Moskou het als een “existentiële bedreiging” beschouwt.

Ryabkov zei echter dat Rusland geen “open confrontatie” zocht met de Verenigde Staten of de militaire alliantie van de NAVO en niet wilde dat de situatie verder zou escaleren.

“We hopen dat de regering-Biden zich ook bewust is van het gevaar van een ongecontroleerde escalatie van het conflict in Oekraïne”, zei hij tegen Russische media.

Meer dan 400 lichamen gevonden op begraafplaats Izium

Oekraïense functionarissen zeggen dat er 436 lichamen zijn opgegraven van een massagraf in de oostelijke stad Izium, waarvan 30 met zichtbare tekenen van marteling, zeiden de gouverneur van de regio Charkov, Oleh Synyehubov, en de politiechef van de regio, Volodymyr Timoshko, tegen verslaggevers. Vrijdag in Izium.

De functionarissen voegden eraan toe dat er nog drie graven zijn geïdentificeerd in gebieden die eerder deze maand zijn heroverd door Oekraïense troepen in een tegenoffensief.

Oekraïne zegt dorp in regio Donetsk te heroveren

Oekraïense troepen zeiden vrijdag dat ze het dorp Yatskivka in het oosten van Donetsk hadden heroverd volgens Oleksiy Gromov, een hoge legerfunctionaris.

Yatskivka ligt aan de oostelijke oever van de strategische Oskil-rivier, die Oekraïense troepen overstaken na het heroveren van delen van het grondgebied in de naburige regio Charkov.

Oekraïense troepen hadden ook “de controle over posities ten zuiden van Bakhmut herwonnen”, voegde Gromov eraan toe.

Bakhmut, een belangrijke stad met een vooroorlogse bevolking van 70.000 mensen, ligt ook in de regio Donetsk en is al maanden het onderwerp van Russische aanvallen.

Oleksii Makeiev benoemd tot nieuwe ambassadeur van Oekraïne in Duitsland

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy benoemde Oleksii Makeiev als de nieuwe ambassadeur van Oekraïne in Duitsland, als opvolger van Andriy Melnyk in de rol. Makeiev werkte jarenlang als politiek directeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev.

Melnyk werd medio juli uit zijn functie teruggeroepen door de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en zal Duitsland op 14 oktober verlaten om een ​​functie op te nemen bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Melnyk bekritiseerde de Duitse regering vaak voor haar houding ten opzichte van Rusland, zelfs voordat de invasie van Moskou begon. Sindsdien heeft hij herhaaldelijk meer wapens van Duitsland geëist om Oekraïne te helpen bij het afslaan van Russische aanvallen.

Voormalig Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andriy Melnyk was vaak uitgesproken

Oekraïense saboteurs ‘afhandelden’ in Zaporizja, zegt door Rusland geïnstalleerde beheerder

De door Rusland geïnstalleerde beheerder van het door Moskou gecontroleerde deel van de Oekraïense regio Zaporizja, zei vrijdag dat twee auto’s met “Oekraïense saboteurs” het gebied waren binnengereden, meldden de persbureaus RIA Novosti en TASS.

De regio heeft de patrouilles bij binnenkomst opgevoerd als onderdeel van maatregelen rond het zogenaamde referendum dat in de regio plaatsvindt over de vraag of het zich bij Rusland moet aansluiten.

Amerikaanse gezant: Rusland heeft tot 1,6 miljoen Oekraïners gedwongen gedeporteerd

Een Amerikaanse gezant zei vrijdag dat Rusland honderdduizenden Oekraïners met geweld heeft gedeporteerd.

See also  GOP governor-nominated governor says he will fight US abortion ban

Ambassadeur Michele Taylor zei tegen de in Genève gevestigde Mensenrechtenraad: “We dringen er bij de commissarissen op aan om door te gaan met het onderzoeken van het groeiende bewijs van Ruslands filtratie-operaties, gedwongen deportaties en verdwijningen”, verwijzend naar een onderzoekscommissie in Oekraïne.

“Talrijke bronnen geven aan dat de Russische autoriteiten tussen de 900.000 en 1,6 miljoen Oekraïense burgers hebben ondervraagd, vastgehouden en gedwongen gedeporteerd”, zei ze.

VN: ‘Oorlogsmisdaden’ gepleegd in Oekraïne

De Verenigde Naties zeiden vrijdag dat hun onderzoekers bewijs hebben gevonden van “oorlogsmisdaden” in Oekraïne na de Russische invasie van Oekraïne.

De onderzoekscommissie heeft haar onderzoek tot dusver gericht op vier regio’s: Kiev, Charkov, Sumy en Chernihiv.

Wit-Rusland mag Rusland niet volgen bij het oproepen tot mobilisatie

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko, die zichzelf tot winnaar uitriep na een omstreden verkiezing in 2020, zei vrijdag dat hij niet van plan was een mobilisatie te lanceren na de aankondiging van Rusland dat honderdduizenden reservisten werden opgeroepen om naar Oekraïne te worden gestuurd.

“De mobilisatie is in Rusland”, citeerden de staatsmedia Loekasjenko. “Er zal geen mobilisatie zijn.”

“We zullen alleen vechten als we ons huis, ons land moeten verdedigen”, voegde hij eraan toe.

Wit-Rusland, een van de nauwste bondgenoten van Rusland, grenst ook aan Oekraïne en werd gebruikt als een verzamelplaats voor Russische troepen en voor Russische raketlanceringen.

Ericsson zei dat het slechts beperkte technische ondersteuning biedt in Rusland

De Zweedse telecommunicatiegigant Ericsson zei dat het bedrijf alleen software en technische ondersteuning levert aan Russische klanten. Het bedrijf verduidelijkte zijn standpunt en zei dat het geen apparatuur heeft verkocht aan mobiele operators in Rusland sinds Moskou op 24 februari Oekraïne binnenviel.

Ericsson reageerde op speculaties in Zweedse media die suggereerden dat het telecommunicatiebedrijf apparatuur naar Rusland was blijven exporteren. Na de berichten daalden de aandelen in Ericsson in de ochtendhandel met 4,6%.

Het in Stockholm gevestigde bedrijf heeft in april zijn activiteiten in Rusland stopgezet. In augustus kondigde het aan dat het het land de komende maanden volledig zou verlaten.

Finland merkt een aanhoudende toename van het verkeer terwijl Russen mobilisatiebevelen ontvluchten

Finland zei dat het verkeer over de zuidoostelijke grens met Rusland blijft toenemen, vertelde de grenswacht aan persbureau Reuters.

Volgens de bewaker was het aantal Russen dat Finland donderdag binnenkwam meer dan verdubbeld in vergelijking met de telling van de vorige week voor dezelfde dag.

Finland overweegt om de meeste Russen de toegang tot het land te blokkeren, omdat het verkeer dat uit zijn buurland komt donderdag “opgevoerd” wordt.

Meer Oekraïne-gerelateerde inhoud op TNZT

Verschillende ministers van de regering hebben aangegeven dat Duitsland onder bepaalde voorwaarden bereid is om Russen op te vangen die de “gedeeltelijke militaire mobilisatie” ontvluchten. Om hier meer over te lezen, klik hier.

U kunt meer lezen over de motivatie van Rusland voor het houden van de zogenaamde referenda, in de regio’s Loehansk, Cherson, Zaporizja en Donetsk, door hier te klikken.

dh,ab,jsi/wmr (TNZT, dpa, Reuters, TNZT, EFE)

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here